Η ελληνική και η ευρωπαϊκή νομοθεσία αναφέρουν όρια ηχοστάθμης που δεν πρέπει να υπερβαίνονται για τη διασφάλιση της μη όχλησης του πληθυσμού.
Η έκθεση σε θόρυβο έχει αποδεδειγμένα αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία των ανθρώπων. Ως συνέπεια, η νομοθεσία περιλαμβάνει όρια ακουστικών δεικτών που κατά περίπτωση δεν πρέπει να υπερβαίνονται. Για τη μέτρηση και την ανάλυση του εκάστοτε ακουστικού δείκτη λαμβάνονται υπόψη διαφορετικές παράμετροι και κριτήρια, τα οποία καθορίζουν και τις ρυθμίσεις του μετρητικού εξοπλισμού. Για την κάλυψη των αναγκών τέτοιων μετρήσεων, χρησιμοποιούμε εξοπλισμό υψηλής ακρίβειας με επιλογή συχνοτικής ανάλυσης. Τέτοιες δυνατότητες δεν παρέχονται από ηχόμετρα χαμηλής ακρίβειας και εφαρμογές έξυπνων κινητών, η χρήση των οποίων σε συνδυασμό με ελλιπείς γνώσεις ακουστικής, μπορούν να οδηγήσουν σε εσφαλμένες μετρήσεις.
Επιπροσθέτως, στις παρεχόμενες υπηρεσίες συμπεριλαμβάνεται και η μέτρηση ακουστικών δεικτών που αναφέρονται στη διεθνή επιστημονική και τεχνική βιβλιογραφία κατά περίπτωση σε διάφορες εφαρμογές. Αυτή η βιβλιογραφία περιλαμβάνει μεταξύ άλλων πρότυπα (π.χ. ΕΛΟΤ, ISO, ANSI, DIN, LEED, BREEAM), καθώς και κείμενα επιστημονικών φορέων, όπως το Ελληνικό Ινστιτούτο Ακουστικής, το βρετανικό Institute of Acoustics και η γερμανική Deutsche Gesellschaft für Akustik. Ακόμα, στις παρεχόμενες υπηρεσίες ανήκει η μέτρηση των δεικτών που περιγράφουν την ακουστική άνεση στο νέο κτιριοδομικό κανονισμό (ΦΕΚ B’ 3985/22.06.2023).
Σημειώνεται ότι κατόπιν σχετικού αιτήματος, το Ελληνικό Ινστιτούτο Ακουστικής έχει καταθέσει στη Γενική Γραμματεία Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας πρόταση προς αντικατάσταση του άρθρου 22 του κτιριοδομικού κανονισμού με επικαιροποιημένες τιμές ακουστικών δεικτών. Ο Δρ. Σπύρος Μπρέζας, ως μέλος του Δ.Σ. του Ελληνικού Ινστιτούτου Ακουστικής, συμμετείχε στη συγγραφική ομάδα της πρότασης.